X

    Categories: Kişisel

Atık Pil Kutusu Nasıl Talep Edilir?

İlkokullarda hala hatırlatılır mı bilmiyorum fakat mini mini birler olduğumuz dönemde öğretmenimizin bize ilk öğrettiği şeylerden biriydi:  “Çocuklar kesinlikle evinizdeki pilleri çöpe atmayın, anneniz babanız atarsa bile onların uyarın, piller çöpe atıldığında toprağa zehirli maddeler saçılır ve topraktaki yaşayan küçük canlılar ölür. Kirlenen toprak suyu da kirletir, bitkiler kirlenir ve o topraktan çıkan zehirli bitkileri yediğinizde siz de zehirlenirsiniz.”

Bu döngü hiç aklımdan çıkmadığı için çalışmaya başladığım her ofiste yaptığım ilk şey atık pil kutusu tedarik etmek oldu.

Benim çocuk olduğum dönemde çöpler katı atık tesislerine depolanmaz, açık havada istiflenirdi ve hatta ara ara patladığı ve insanları öldürdüğü de olurdu. Şimdi her gün geçtiğim Ümraniye tam da böyle bir yerdi. Pilin ve çöpün doğaya atılmasının kötü olduğu bilgisi bu haberlerle zihnimde yer etmişti fakat, bu konuda harekete geçmemi sağlayan itici güç ise kendime rol model olarak aldığım öğretmenimin telkinleri olsa gerek. O dönemlerde hatırlıyorum da okullarda da Hayat Bilgisi dersi verilirdi, kitap üzerinde ve göstermelik bir şekilde değil. Gerçekten, samimiyetle, hayatın içindeki bilgilerle ve toplumla beraber yaşama bilgisi çocuklara verilirdi, muhtemelen o zamanlar öğretmen olmanın tek şartı KPSS’den yeter puan almak değildi. İyi alışkanlıkları öğretmenlerinizden alabilirdiniz, sanırım bu anlamda şanlı bir nesildik ve güzel günlerdi. Konuya dönelim…

Pillerin geri dönüşümünü önemli kılan iki neden bulunuyor. İlki yeni pil üretmek için ihtiyaç duyulan madenlerin çıkartılmasındansa geri dönüşümün daha maliyetsiz olması, ikinci neden ise hepimizin bildiği doğanın kirletilmemesi gerektiğidir.

Pil tüketimi konusunda istatistiklere göz atalım

  • Geçen yıl ülkemizde toplanan atık pil miktarı 730 ton
  • Bu yıl ülkemizde toplanan atık pil 820 ton
  • Son 10 yılda toplanan pil miktarı ise 5 bin ton

Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’nin verilerine göre ülkemizde atık pillerin toplanması konusundaki en bilinçli kesim çocuklar. Çocuklara kazandırılan farkındalık doğrudan ebevenyleri de etkilediğinden kurum, okullarda çocuklara yönelik etkinlikler düzenliyor. Atık pil toplamayı teşvik etmek için 81 ilde düzenlenen etkinliklerde en fazla atık pil toplayan okulu ödüllendiren kurum bu bilincin küçük yaşlarda çocuklara kazandırılmasında da önemli bir rol oynuyor.

Atık Pil Kutusunu Nereden Temin Edebilirim?

50 adet bilgisayarın ve dolayısıyla da 50 adet farenin olduğu bir ofiste çalışıyorum. Muhtemelen birkaç ay içerisinde fareler kalem pili tüketiyor ve 50 adet atık pil ortaya çıkıyor. Bu potansiyeli değerlendirmek için aşağıdaki yolu izledim ve çalıştığım şirkete atık pil kutusu talebinde bulundum, şimdi kutular günden güne doluyor, yeterince dolduğunda TAP’ı arayıp pilleri teslim almalarını rica edeceğim. Peki bu süreç nasıl işliyor.

Atık pillerinizi toplamak için ihtiyaç duyduğunuz pil toplama kutusunu TAP’ın sitesindeki formdan gerekli bilgileri doldurarak talep edebilirsiniz.

Pil toplamak için pil kutusuna da gerek yok, kendi seçeceğiniz bir kutu içerisinde atık pilleri topladıktan sonra TAP’ı arayarak pillerin bulunduğunuz yerden alınmasını da talep edebilirsiniz. Bunun için de Pil Biriktirdim formunu doldurmalısınız.

Eğer ofisinizde veya evinizde pilleri kutu toplamayı gerektirecek kadar yoğun bir kullanım yoksa kenarda köşede biriktirdiğiniz pilleri Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunan atık pil kutularına da atabilirsiniz.

Küçük bir zahmetle kendinize ve ülkenize büyük bir iyilik yapmak için, siz de farenizin karnından çıkarttığınız pilleri çöpe atmayın, kutuya atın.

mridvan:

View Comments (2)

    • Çok üzücü, herhalde son alabilenlerden biri ben oldum. Kaynak mı yok, yoksa önem mi verilmiyor acaba?

Related Post