Kimi insanlar hırs içerisinde yapmadıkları işlerin aferinini toplayadursun, payeyi alacakken arka plana geçerek hayata yeni yıldızlar, bilimadamları ve sporcular kazandıran nice güzel insanlar da geçti dünya tarihinden. Gözlerimizin önündeyken kendilerini o kadar iyi sakladılar ki, görmek için bakmak gerekiyor bu hazinelere.
Duyduğum, haberdar olduğum ve örnek aldığım dünyayı güzelleştiren ikinci adamlardan üçünü sizlerle paylaşmak istedim. Bu vesileyle sizleri de düşünmeye davet ediyorum, başarınızın arkasındaki ikinci adam kim ve ona ne kadar teşekkür ediyorsunuz?
Edmund Halley – Isaac Newton
Edmund Halley 1600’lü yılların son bölümlerinde yaşamış bir bilim adamıdır. Özellikle fizik, matematik ve gökbilimi konusunda yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında tanınmaktadır. Fakat onu listenin başına taşıyan şey ortaya çıkarttığı bilimsel bilgiden çok, bilginin kendisine olan aşkıdır.
Halley’in ismi hiç birimize yabancı değil, zira 1406, 1531 ve 1607 yıllarında görülen kuyruklu yıldızların aynı kuyruklu yıldızlar olduğunu ispat etmesinden sonra bu yıldıza Halley Kuyruklu Yıldızı adı verilmişti.
Halley, kendini kozmik hareket yasalarını anlamaya vermişti, 1684’te Cambridge Üniversitesi’nde Isaac Newton ile bu konuyu paylaşmak için buluştu. Newton nasıl bir problemi çözdüğünün farkında bile olmadan toplantıya katıldı, derme çatma kağıtlar ve notlarla beraber. Halley, Newton’un problemi çözmüş olmasını şaşkınlıkla karşıladı ve notların kitaba dönüştürülmesi için Newton’ı teşvik etti. Kraliyet Cemiyeti’nin kitabı yayınlayacağını düşünüyordu, fakat yanıldı, bütçe yetersizliği nedeniyle cemiyet kitabı yayınlamayı ret etti.
Haluk Bilginer’in eşsiz anlatımıyla hikayenin tamamını dinlemek için Cosmos Bir Uzay Servüveni belgeselinin 3.bölümü izleyebilirsiniz
Halley pes etmedi, kitabın hem editörlüğünü yaptı hem de basım masraflarını üstlendi ve 1687’de Newton Philosophiae Naturalis Principia Mathematica’yı yayınladı. Bilim tarihi Edmund Halley’i her zaman saygıyla anmaya devam edecek, tabi böyle güzel bir insan olduğu için de bizler de…
Godfrey Harold Hardy / Srinivasa Ramanujan Iyengar
Hindistanlı matematikçi Ramanujan’ın bilim tarihine kazandırılmasını sağlayan bir diğer güzel insan da Cambridge Üniversitesi matematik profesörlerinden Godfrey Harold Hardy‘dir. Ramanujan matematik konusunda tam anlamıyla bir dehadır, teori düzeyinde bir çok matematik problemine çözümler getirmiş bilim dünyası tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştır. Zira Ramanujan çözümleri rüyasında gördüğünü anlatmıştır.
Ramanujan teorilerini ileri sürer fakat bu teorilerin bilim dünyasında kabul görmesi için de ispat edilmesi ve sınanması gerekmektedir. Bu disiplini de kendisine tüm üniversitenin muhalefetine rağmen Prof. Hardy kazandıracaktır. Bu muhteşem öykü Sonsuzluk Teorisi adıyla beyaz perdeye de taşınmıştır.
Pierre Curie / Marie Curie
İki Nobel Ödülü sahibi tek kadın bilim insanı olan Marie Curie daha sonra evleneceği müstakbel eşi Peirre Curie ile Endüstriyel Fizik ve Kimya Okulu’nun laboratuvarlarında tanıştı. O günlerde Pierre laboratuvarın başkanıydı.
Radyoaktivite üzerinde uzun süredir çalışan Marie toryumun da uranyum gibi radyoaktif ışın yaydığını tespit etti, doğum yaptığı için çalışmalarına ara vermek zorunda kalan Marie’ye destek kocası Pierre’den geldi. Kendi çalışmalarını bırakan Pierre radyoaktivite konusunda Marie’ye yardım etmeye başladı. Bu çalışmalar da 1904 yılında Curie çiftine Nobel Fizik Ödülü’nü getirdi.
Böyle güzel insanların tüm dünyada sayılarının artmasını ümit ediyorum, insanlığın iyi niyetli kişilere tarihin hiç bir döneminde olmadığı kadar kadar çok ihtiyacı var.