İletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları yazılı ortamlardan dijital ortamlara doğru ciddi anlamda kaymaya başladı. Şirketlerin tepe yönetimlerine dijital nesilden yöneticiler oturdukça bu süreç ortan oranda hızlanarak devam edecek.
Bunun bir kaç nedeni var. İlki değişimin kaçınılmaz olması ve zamanının ruhunun teknolojiden yana olması. İkincisi ise dijital araçların maliyet avantajı ve daha az zahmetle daha fazla kişiye ulaşabilmemizi sağlayan yapısal esneklikleri.
Dijital Çağda İçerik Yönetimin Kuralları kitabında bu araçların hangileri olduğu, hangilerinin ne amaçla kullanılması gerektiği ve şirketlere sağlayacağı yararlar oldukça anlaşılır örneklerle anlatılmış. Metin yazarı, içerik pazarlama uzmanı, sosyal medya uzmanı, e-ticaret uzmanı gibi dijital içerik türleri üzerinde uzmanlaşmış bir meslekte çalışıyorsanız vakit ayırdığınız vaktin karşılığını size veren bir kitap olduğu için okumanızı tavsiye ederim.
Cezbedici içerik yaratmanın amacı; gezginleri alıcılara ve müşterileri düzenli müşterilere ya da (daha iyisi) tutkulu hayranlara, elçilere ve savunuculara dönüştürmek.
Joe Pulizzi, “Reklamcılık bir lükstür” diyor, “oysa içerik hayatta kalmaktır.” Doğru yapıldığında yarattığınız içerik şirketinizi sadece bir şeyleri n satıcısı olarak değil güvenilir bir bilgi kaynağı olarak konumlandıracaktır.
Washington-Langley’deki Fusionpark Media’dan Russel Sparkmen “1-7-30-4-2-1” olarak adlandırdığı bir yayın programının savunuculuğunu yapıyor.
1 = Günlük
- İzleyicilerinize değer taşıyan bir şeyler sunan Twitter güncellemeleri.
- Ama içeriğinizle ilgili olup başka yerlerde okuduğumuz haberlerin Twitter ya da Facebook’ taki hayran hayran sayfasında yayınlanması (Russel ürününüz, hizmetiniz ya da amacınız ile ilgili haber akışının sürekli olarak sağlanması için Google Alert’i kullanmanızı öneriyor.
- Bloğunuza, ya da yapabilirseniz sektördeki diğer bloglara bırakılan yorumlara cevaplar
- Sitenizin kullanıcı işlevleri ya da Flickr gibi web siteleri yoluyla yapılan dinamik beslemeyle sitenizde kullanıcılar tarafından yaratılan içerik.
7 = Haftalık
- En azından bir tane, eğer becerebiliyorsanız iki ya da üç tane blog iletisi
- Kısa bir video (basit bir prodüksiyon değeri olan bir video- örneğin ekibinizden birinin sunum yaparken izlenebildiği bir videosu)
- Bir “Nasıl yapılır” makalesi
- LinkedIn’ deki forum ya da tartışma gruplarına katılım.
- Ana web sitenizdeki sayfalarınızın ya da bölümlerinin güncellenmesi
30 = Aylık
- Derin bir araştırmaya dayanan daha kapsamlı bir blog yazısı yazın veya bir konunun uzmanıyla bir söyleşi yapın. (Sorular-cevaplar harikadır)
- Bir e-posta bülteni hazırlayın ve yollayın
- Kısa bir video yaratın (giderek artan prodüksiyon değeriyle-senaryosu, mekan çekimleri, birden fazla kamera, vs ile 2-3 dakikalık bir video)
- Yöneticilerden birinin bir konferansta konuşurkenki videosunu hazırlayın
- Bir PowerPoint sunumu hazırlayın ve SlideShare’e (ya da başka bir paylaşım sitesine) yollayın
- Çevrimdışında bir kokteyl ya da kahve buluşması ya da benzer bir buluşma organize edin ve tanıtımını yapın
- Başka bir bloğa ya da yayına bir konuk yazar yazısı ya da makalesiyle katkıda bulunun
- Bir webiner üretin
- Bir olay çalışması ya da müşterinin başarı hikayesin yayınlayın
4 = Üç ayda bir
- Araştırmaya dayalı beyaz bir kitap yayınlayın
- Bir olay çalışması dizisi hazırlayın ve PDF formatında dağıtın
- Bir e-kitap yaratın (yine PDF formatında dağıtın)
- Bir video dizisi yaratın
- Bülteninize özel bir sayı hazırlayın
- Yarışma ya da çekiliş kazananlarının duyurusunu yapın
Kinaxis’in içerik pazarlama makinesi böyle işliyor
1 = Günlük
- Twitter güncellemeleri
- Facebook hayran sayfası güncellemeleri
- Blogdaki ve diğer yerlerdeki yorumlara verilen yanıtlar
2 = Haftalık
- Biz dizi ilgili blog yazısı (Kinaxis bloğunu genellikle haftada üç ya da dört kere yeni yazılarla güncelliyor)
3 = Aylık
- Beyaz kitabın yazarıyla video söyleşisi
- Söyleşinin podcast olarak yayınlanan ses kaydı
- SlideShare’de yayınlanan bir PowerPoint sunumu
- Olay çalışması
4 = Üç aylık
- Webiner
Procter & Gamble’ın yaklaşımını ele alalım. Markanın Pampers departmanı gerçek ebeveynleri yeni anne baba olmuş insanların takıntı yapmaya bayıldığı şeyler (bebek bezleri, tuvalet eğitimi, gece ve gündüz uykusu) hakkında konuşurken gösteren Wellcome to Parenthood (Ebeveynliğe Hoş geldiniz) adlı web tabanlı bir video dizisi başlattı. Dizinin 14 bölümü Pampers.com’ da ve markanın Facebook sayfasında yayınlandı. Proje Similac ve Beech-Nut adlı çocuk ürünleri üreten ilaç firması Abbot’ın ortak sponsorluğu ile gerçekleştirildi. P&G bebek bezlerinin çığırtkanlığını yapmaktansa ebeveynlikle ilgili tavsiyeleri paylaşıyor ve ebeveynliğin o insanı tüketen ilk yıllarında anne babalara yardımcı oluyor. P&G ebeveynlerin önem verdiği bir içerik üretiyor.
Virginia-Vienna’da faaliyet gösteren bir pazarlama hizmetleri şirketi olan Eloqua’nın eski pazarlama yöneticisi Brian Kardon, “Kimse ürünlerinizle ya da hizmetlerinizle ilgilenmiyor” diyor. “Şirketler için bundan çok daha iyisi, kendilerini bilgi kaynakları olarak görmeye başlamalarıdır.” Kardon, bu tür bir özgeciliğin meyvelerini vereceğini de ekliyor.
İyi bir içerik fikrinin ya da hikayesinin altı özelliği:
- Gerçek: Anne Lamott Bird by Bird adlı kitabınının ilk bölümünün ilk cümlesinde “Bir atölyenin ilk gününde öğrencilerime söylediğim ilk şey, iyi yazının gerçeği söylemekle ilgili olduğudur” diyor. “Biz kim olduğunu anlama ihtiyacı duyan bir türüz. Koyun pirelerinin bu tür bir arzusu var gibi durmuyor, o kadar az yazmalarının nedenlerinden biri de o.” Anne yaşamlarını kazanmak için yazan (ya da yazmak isteyen) insanlara hitap ediyor; ama siz de, gerçeği yarattığınız her şeyin temel taşı yapmalısınız. Yarattıklarınız gerçek insanları, gerçek durumları, samimi duyguları ve gerçekleri içermeli. Sadece anlatmamalı, mümkün olduğunca göstermeli. Ürününüzü müşteri hikayeleri , olay çalışmaları ya da müşteri anlatıları yoluyla gerçek dünyada olduğu haliyle göstermeli. Ürününüzün müşterinin hayatına nasıl değer katacağını, sorunlarını nasıl hafifleteceğini ve gereksinmelerini nasıl karşılayacağını insanların kendilerinden bir şeyler bulabileceği şekilde açıklanmalı. İçeriğiniz hikaye anlatmakla ilgili değil, bir hikayeyi iyi anlatmakla ilgili.
- İlgili
- İnsani: İnsanlara yönelik yazmanın faydalı bir temel kuralı şudur: inandırıcı olacak kadar spesifik, ilgili olacak kadar da evrensel olun.
- Tutkulu
- Orijinal
- Şaşırtıcı
İçeriğinizi nasıl viral hale getirirsiniz?
Getiremezsiniz. Bazılarının bunun aksine inanmıyor mu? Her ne kadar viral paylaşımı destekleyebilecek yöntemler olsa da ve kesinlikle de bunun için insanları iteleseniz, dürtseniz ve dua etseniz de gerçek şu ki viral, büyük oranda güzel tesadüftür.
Neyin viral olacağını kontrol edemeyeceğinizi ne kadar erken anlarsanız o kadar iyidir. Kontol edebileceğiniz şey, içeriğinizin aldığı biçim ve ilgi çekici olup olmadığıdır. İçeriğinizi hedef kitleniz için olabildiğince iyi hazırlamanız gerektiğini ve gerisinin onlara kaldığını defalarca söylediğimizi biliyorsunuz. Bu mantra viral içerik için de geçerlidir. Gerçekleşebilir de gerçekleşmeyebilir de. Ama büyük oranda bu konuda sizin elinizden bir şey gelmez.
Troller
Trol kelimesi artık çocuk masallarında köprü altında yaşayan sinirli yaratıklar için kullanılmıyor. Günümüzün trolleri çevrimiçinde olay çıkarttıklarında yersiz bir başarı duygusu yaşayan insanlar.
UrbanDictionary.com çevrimiçi trolü “azami karmaşa ve tartışma yaratma niyetiyle bir haber grubuna ya da mesaj tahtasına kasten kışkırtıcı bir mesaj gönderen kişi” olarak tanımlıyor.
Dijital Çağda İçerik Yönetimin Kuralları
Yayınevi : MediCat Kitapları
Yazarı : Ann Handley C.C. Chapman
View Comments (4)
Teşekkürler yazınız için. Troller ve viral reklam ile ilgili ayrıntılı bilgi var mıdır kitabin içinde?
Yorumun için teşekkür ederim Yusuf, kitabı sana ulaştırabilmem için iletişim bilgilerini bana iletişim bölümünden mail atmanı rica ediyorum.
Kitap içerisinde de troller ile nasıl baş edileceği ve bir reklamın viral olabilmesi için neler yapılması gerektiğine dair bilgiler, örnekler var. İyi okumalar dilerim.
Kitap yazilari kitap kadar onemli tesekkurlee
Yine güzel bir paylaşım olmuş sağol