Dijital PR’da İnfografikler Değerli mi?

dijital-pr-da-infografik-degerli-mi

İnfografik karmaşık rakamların anlaşılır olmasını sağlayan, doğru kullanıldığında hayat kurtaran önemli bir PR malzemesi. Fakat son dönemde o kadar popülerleşti ki neredeyse basın bültenlerinin metin kısmı bile infografik olarak gönderilir oldu. Sonuç olarak infografik enflasyonu yaşandığından gerekliliği ve faydası da sorgulanır hale geldi.

Aynı gündem ülkemizde olduğu kadar yurt dışında da konuşuluyor, gereksiz diyenlerden, harikaa diyenlere, uygun kullanılması gerektiğinden söz edenlerden görselliğine vurgu yapanlara kadar geniş bir fikir/tecrübe yelpazesi bulunuyor. Gelin hem bu fikirlere bir göz atalım hem de yaklaşık 15 markanın 4-5 yıllık dijital bülten gönderim tecrübesine dayanarak ben de konu hakkında bir iki kelam edeyim.

Paula Kiger, “infografikleri severim, büyük resmi görmenizi sağlıyor” demiş.

Jacob Dayan ise “daha önce çok fazla infografik seçeneğini kullandık, çok güzel geri dönüşler de aldık fakat trafiğin mobile kayması nedeniyle biz de bütçelerimizi infografik harici uygulamalara kaydırdık” diyor.

Dana Kilroy ise “herhangi bir içeriğin eskisi kadar etkili olduğunu düşünmüyorum fakat yine de baktığımızda çok fazla infografik paylaştığımızı söyleyebilirim. Doğru bilgilerle ve yaratıcı bir şekilde tasarlanmış infografik hala iş yapabiliyor.” demiş

Dijital PR’da Durum Ne?

İnfografikler okuyucunun yazılı veya sayısal anlamda karmaşık olan finansal durum, zaman serilerine yayılmış sayısal veriler gibi anlaşılması zor olan bilgilerin anlaşılır bir şekilde ifade edilmesinde oldukça etkili bir araçtır. Zira infografikler bütünü parçalara ayırmayı sağlar. Anlamı böler, basamaklandırır ve anlaşılmasını kolaylaştırır.

Bu kolaylıklarına rağmen uygulama açısından bazı sıkıntılar yarattığı için infografikler çok fazla tercih edilmiyor: İlk sıkıntı dosya boyutu olarak karşımıza çıkıyor. İnfografik çalışmaları JPG veya PNG formatında yayınlara ulaştırılıyor. Çalışmaların büyüklükleri de bilgisayar ekranına sığmadığı için birkaç kez farenin tekerini döndürmek gerekiyor. Çoğu okuyucu bu zahmete katlanmak istemediğinden infografiklere haber siteleri de ilgi göstermiyor.

İkinci sıkıntımız dosya büyüklüğüyle alakalı: İnfografik dosyalarının boyutunun büyük olması, sayfa açılış hızlarını da etkiliyor, yayınlar bu durumda infografiklere dış link vermek durumunda kalıyor. Dış link vermek SEO açısından sitenin itibarını etkilediği için yine yayınlar çok gerekmedikçe infografiklere ilgi göstermiyor.

Bir diğer handikap da haber sitelerinin okuyucu profillerinin bilgisayarlardan mobil cihazlara doğru bir geçiş yaşaması.  Bilgisayar ekranlarında dahi birkaç scroll gerektiren infografikler, mobil cihazlar için tam bir çıkmaz yaratıyor, veri tüketimi de cabası. Bu nedenle infografikler gerçekten gerektiğinde kullanılması gereken bir PR malzememesi haline gelmiştir.

İnfografik Nasıl Cazip Hale Getirilebilir?

En cazip çözüm infografiği bilinen formatından çıkartmak ve bir kalemde SEO, ekran kısıtı ve mobil cihazlarda görüntülenme gibi problemleri saf dışı bırakmak.

İnfografiklerin ölçüleri genellikle 1000 piksel x 200 piksel şeklinde oluyor ve infografikte yer alacak bilgi miktarına göre dikey eksendeki değer daha da artabiliyor. Böyle yapmadan infografiği  200 piksel x 200 piksel olarak kare halinde 5 eşit parçaya bölerseniz hem scroll sorunundan hem de mobil cihazlarda görüntülenmeme sorunundan kurtulabilirsiniz. Ayrıca haber siteleri bu oranlarda hazırlayacağınız görselleri haber metninin içerisinde veya haber galerisi olarak rahatlıkla kullanabilir. ( Örnek: İnfografik: 4.5G Hayatımızda Neleri Değiştirecek? )

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

68 − = 67