En Basit Haliyle Dijital PR Nedir?

digital-pr-dijital-pr

İnternet haber sitelerinin yazılı basınla rekabet edecek duruma gelmesi ve ziyaretçi sayılarının milyonlar düzeyine çıkmasıyla Dijital PR neredeyse tüm sektörler için iletişim karmasına eklemlenmesi gereken bir faaliyet halini aldı. Hitap edilen kitlenin büyüklüğü dijital medyayı güçlü kılan önemli bir faktör, dahası bu büyük kitlenin içerisinde ürünün veya hizmetin hitap edeceği örneklemin de ayrıca hedeflenebilmesi.

Kitle büyük, hedefleme kolay, yatırım maliyeti düşük ve geri dönüşümü ölçülebilir… Tüm bu nedenleri alt alta sıraladığımızda dijital medyanın önümüzdeki yıllarda da artan bir oranla önem kazanmaya devam edeceğini görebiliriz. Dijital medyanın kazanacağı önem, bu mecra ile ilişkileri yürüten Dijital PR’ın da önemini arttıracaktır.

Peki nedir bu Dijital PR? 

Formüle etmek gerekirse Dijital PR: Geleneksel PR + İçerik Pazarlama + Sosyal Medya Analizi + Arama Motoru Analizi olarak özetleyebiliriz.

Geleneksel PR süreçlerinin tamamı Dijital PR süreçlerinin kapsamı içerisindedir. Geleneksel medya mecralarını hedefleyen metinler, haberler ve krizler doğrudan dijital mecraları da etkilemekte, dahası geleneksel tarafta atılan bir kartopu dijital tarafta okuyucuların da katkısıyla çığa dönüşebilmektedir. Bu nedenle Dijital PR çalışanının geleneksel medya ve PR süreçlerine de hakim olması gerekmektedir.

Dijital medyada mecra sayısı geleneksel medyanın onlarca katı kadardır. İçerikler de çoğunlukla benzerlik taşımaktadır. Tüm bu mecra ve içerik havuzunda öne çıkmak için dijital medya ile paylaşılan metinlerin bilgilendirme metni olmaktan öte, bilgiyi anlaşılır bir şekilde sunan metinler olması gerekmektedir. Bu da Dijital PR’da içerik pazarlamanın önemini arttırmaktadır. Dijital medyada içerik açısından öne çıkmak ve değerlendirilebilir olmak için içeriği bir bağlam üzerinden sunmak gerekmektedir. En alakasız ürün bile doğru bağlam üzerinden okuyucuya sunulduğunda ilgi çekici olabilmektedir.

Örneğin otomobiller için yakıt tasarruf kiti satan bir müşteriniz olduğunu düşünelim. Tasarruf sağladığını belirten bir çok markanın içerisinden nasıl öne çıkarsınız? Konuyu önce genelleştirir, sonra da özelleştirirsiniz, genelleştirerek haber sitelerinin, özelleştirerek de okuyucunun dikkatini yakalamış olursunuz.

Yakıt fiyatlarının yüksekliğinden giriş yapar, ülkede bir yılda tüketilen yakıt miktarını bulur, ülkedeki toplam otomobil sayısına böler, otomobil başı yakıt tüketimini bulursunuz. Bu bölüm değerli bir içeriktir ve mecranın da ilgisini çekecektir.

İkinci aşamada ise otomobil başına düşen yakıt miktarı üzerinden sizin kitinizin yılda kaç LT tasarruf sağladığından bahseder, bir yıl boyunca sağlanan bu tasarrufla tüketicilerin evlerine neler alabileceğini, ailelerini kaç gün ve nerede tatile götürebileceğini anlatabilirsiniz. Tasarrufun makro anlamda daha iyi anlaşılması için de bu ürünü tüm otomobil sahiplerinin kullandığı varsayımından hareket eder, yapılan tasarruf miktarı ile ülkede kaç hastane, kaç köprü daha yapılabileceğini anlatabilirsiniz. Emin olun “bizim kitimiz size yakıt tasarrufu sağlar, kefiliz” demekten çok daha fazla geri dönüş alacaksınız.

Sosyal medya analizi web sitelerini takip etmek kadar önemlidir. Zira sosyal medyada ilk kez yayınlanan bir haber çığ gibi büyüdüğü gibi, web sitelerinde yayınlanan bir haber de sosyal medya aracılığıyla oldukça büyük kitlelere ulaşabilmektedir. Birbirini etkileyebilen bu iki mecrayı en verimli şekilde takip etmek için doğru belirlenmiş bir “anahtar kelime bulutu” oluşturmak zorundayız. Anahtar kelimeler doğru oluşturulmadığında iki olumsuz sonuç doğurmaktadır. Çok fazla çaba gerektiren çok fazla sonuç veya hakkımızda çıkan haberleri kaçırmamıza neden olabilecek eksik sonuçlar. Bu iki durum da dijital PR’da karşılaşmak istemediğimiz sonuçlardır.

Sosyal medya analizini doğru bir şekilde yapabilmek için kesinlikle bir takip ve raporlama aracı kullanmalıyız. Sektörde dijital medyayı ve sosyal medyayı aynı anda takip eden uygulamalar ve servisler bulunmaktadır. Henüz firmalar tarafından çok kullanılıp bilinmese de geleceğin medya takip hizmetlerinde bu servis hayati öneme sahip olacak.

En verimli takip aracını keşfetme sürecinde birkaç farklı dijital medya tarama servisi deneyimleme şansım oldu, belirli çerçevede iyi sonuçlar üretiyor, hızlı raporlar oluşturabiliyorlar fakat henüz hiç biri elle yapılan Google araması kadar başarılı sonuçlar üretemiyor.

Dijital PR’da kriz ve lansman sonrası medya takibi hayati önem taşımaktadır. Mevcut durumun seyri anlık takip edilmeli yanlış duyumlar ve bilgiler tespit edilip bilgilendirme yapılmalı sonrasında mecra takibine devam edilmeli. Lansman sonrasında ise duyurulan ürün veya servis hakkında ilk görüşlerin tespiti yine hızlıca Google aramasıyla yapılabilmektedir. Doğru anahtar kelimeler ve doğru arama parametreleri kullanılarak süreç yönetilebilir. Kurumsal itibar açısından değerli olan bir yayın doğru raporlanmadığı zaman oluşacak memnuniyetsizlikle, kriz esnasında doğru değerlendirilmeyen bir yayın PR hizmeti satın alan müşteri açısından aynı düzeyde olumsuz etki yaratmaktadır.

Yazının sonunda uygulamadan hareketle bir dijital PR tanımı yapmak istersek; ilgili kurum hakkında dijital ve sosyal medya çıkan haberlerin takibi, raporlanması ve analiz edilmesi, dijital medyaya yönelik özel içeriklerin hazırlanması ve kurum ile dijital medya mecraları arasında iletişim köprüsü kurulması dijital PR’ın görev kapsamındadır.

3 comments

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 1 = 1