Tüm marifetler iltifat gördüğü ölçüde sürdürülebilir oluyor, şüphesiz hayatın her alanında geçerli olan bu kural büyük emekler harcayarak akıl terini kelimelere yediren içerik üreticileri için de geçerli.
Her marifetin iltifatı da farklılık arz ediyor. Güzel bir golün iltifatı güçlü bir tezahürat, güzel bir bestenin nitelikli icrası alkış, güzel bir tablonun iltifatı ise unutulmamak olabiliyor. Dijital dünyanın arıları olan içerik üreticilerinin payına düşen iltifat türü ise şüphesiz internet trafiği, okunma sayısı denebilir.
İçerik üreticilerinin yaşadıkları sorunların yaşam döngüsüne yakından bakıldığında sürecin içerik üretmek > nitelikli içerik üretmek > içeriği muhatabına ulaştırmak gibi bir akış olduğunu görebiliriz. Bu süreci tamamlayan yayıncıların artık en büyük beklentisi yayınladıkları içeriği yeterince fazla kişiye okutmak ve içerik hakkında konuşturmak. Peki blogunuzda paylaştığınız bir yazıya nerelerden trafik çekebilirsiniz?
- Sosyal medya
- Sözlük siteleri
- Arama motoru
- E-mail abone listesi
- Diğer bloggerlar ile link değişimi
Yayınların, yukarıdaki seçenekler arasından en fazla trafik elde ettiği seçenek tahmin edileceği üzere arama motoru seçeneği. Bu durumun yayıncılığı da olumsuz yönde etkilediğine daha önce değişmiştik: Verilerle Okur Haberciliğinden Google Haberciliğine Medyanın Evrimi
Kullanıcı sayısı açısından değerlendirildiğinde sosyal medyanın da hiç azımsanmayacak derece bir trafik potansiyeli bulunuyor. Sosyal medya devleri kullanıcılarını kendi ekosistemleri dışına çıkartmayacak çözümler üretseler de hala ciddi bir okuyucu kitlesi yayınlara sosyal medya üzerinden ulaşıyor. Bu durumu daha iyi gözlemleyebilmek adına bir önceki yazıda arama motoru trafiğini incelediğimiz yayınların sosyal medyadan elde ettikleri trafiği mercek altına yatırdık.
İnternet haberciliğinin sosyal medyadaki en önemli trafik kaynağı yukarıdaki tablodan da görülebileceği gibi Facebook. Facebook’un servis dışına trafik çıkışını engellemek için kullandığı Instant Article‘a rağmen dışarıya bu kadar trafik sızması oldukça ilginç görünüyor.
İstatistiklere genel olarak baktığımızda sosyal medya servislerinin haber sitelerine sağladığı trafiğin ülkemizdeki kullanıcı sayılarıyla doğru orantılı olduğu söyleyemiyoruz. We Are Social verilerine göre ülkemizde; 52 milyon Facebook, 33 milyon Instagram, 8.83 milyon Twitter kullanıcısı bulunuyor. Servislerin doğası haber sitelerine sağladığı trafiğin miktarını da belirliyor. Örneğin Instagram’ın kullanıcısı sayısı Twitter’ınkinden 4 kat daha fazla olmasına rağmen sağladığı trafik yüzde 1 mesabesinde kalmaktadır. Zira haber görseli ile birlikte habere gidilebilecek linki paylaşmak henüz tüm hesaplar için mümkün olmamaktadır. Linki takipçilerinizle paylaşabilmeniz için öncelikle 10.000 takipçi sınırını aşmış olmanız gerekmektedir. 10 bin takipçi sınırı aşan kullanıcılar diledikleri haberleri Hikaye bölümünden paylaşabilmektedir. Fakat yine de mecranın ruhu görsel paylaşımına uygun olduğundan içerik paylaşımı çok da tercih edilmemektedir.
Video içeriğin interneti fethettiği şu günlerde YouTube’un da oldukça büyük bir potansiyeli bulunuyor.
- Dünyada 1.3 milyar YouTube abonesi bulunuyor
- Her bir dakikada 300 saatlik video YouTube’a yükleniyor ve her gün 5 milyar videoya YouTube üzerinden izleniyor
- Ortalama bir ayda, 18-49 yaşlarındaki 10 kişiden 8’i YouTube izliyor.
- 2025 itibariyle, 32 yaşın altındaki izleyicilerin yarısı ödemeli TV servisine abone olmayacak
- Kadın kullanıcılar% 38 ve erkek kullanıcılar% 62 oranında
Oldukça yüksek istatistiklere sahip olan YouTube habercilerin de önemli bir içerik paylaşım platformu haline geldi. Video içeriklere link eklenebilmesi daha fazla ayrıntı arayan takipçilerin web sitesine yönlendirilmesine imkan sağlıyor. YouTube’un sağladığı trafik oranının yıldan yıla artacağını düşünüyorum.
Bir diğer ilginç trafik kaynağı ise Web WhatsApp olarak görünüyor. WhatsApp haber grupları ve toplu mesaj grupları WhatsApp üzerinden trafik sağlanabilen iki yöntem fakat istismar edilmesinin ardından yalan haber yayılımını engellemek için Facebook bu uygulamada bir düzenlemeye gitti. Kullanıcıların bir mesajı aynı anda 5 kullanıcı veya gruba paylaşabilmesini sağlayan düzenleme ile önceki dönemde 20 olan bu sayıyı aşağı çekildi. Tüm bunlara rağmen yüzde 8’e varan bir oranda trafikte pay sahibi olması bu yönde etkinliklerin artacağını gösteriyor.
Sosyal medyaların kendi içerisindeki evrimi, kullanım alışkanlıklarının değişimi ile birleştiğinde yeni trafik kaynakları ortaya çıkıyor. Trafik endişesi içerik kalitesini olumsuz yönde etkilese de ümitvar olmaya devam edeceğiz.
View Comments (2)
facebook zaman zaman çok paylaşım yapılan linkleri kara listeye alabiliyor.
tabi spam ile alakalı.
yazı için teşekkürler.
Tabi ki facebook