Kitap Okurken Not Tutmanın 3 Yolu

Kitap okumak eğlence listemin ilk 3’ünde. Fakat bazen bu eğlence çok zorlu bir iş olabiliyor. Ne zaman mı? Not alınması gereken yüzlerce paragraf olduğunda ve bir tanesini bile kaçırmamaya, ilerleyen günlerde unutmamaya çabalarken. Aksi halde okurken ağzımızın açık kaldığı kitaplar, bir hafta sonra hafızamızdan uçup gidiyor. Unutmaya engel olmak için bir aparat ve iki uygulama önerim olacak.

Kitap okurken not almak için birkaç seçeneğiniz var: Yanınızda defter bulundurmak, ilgili paragrafın altını çizmek, telefona not almak… Daha yaratıcı önerisi olan varsa mutlaka dinlemek de isterim. Tüm bu seçenekler zaman kaybettiren, okuma konsantrasyonunu da olumsuz yönde etkileyen yöntemler. Otobüste, vapurda veya ayakta beklerken yapılması da bir o kadar güç seçenekler.

Tam da böyle bol bol not alınması, altı çizilmesi gereken bir kitap okurken, bu derde deva bir çözüm arayışına girdim. İlkine Türkiye’de erişmek ne kadar mümkün tartışılır fakat diğer iki uygulama elimizin altıda.

Kablosuz Kalem Tipi Tarayıcıları

Bu muhteşem kalem şeklindeki aparat kocaman bir tarayıcının yapacağı işi yapıyor. Belgeden metin tarayabilen Scan Maker ile normalde kitapta altını çizeceğiniz bir satırı otomatik tarayarak akıllı telefona veya bilgisayara aktarabiliyorsunuz. Hem kitap kirlenmiyor hem de dilediğiniz kadar uzun paragrafı not alabiliyorsunuz.

Aparatı kablosuz olarak akıllı telefona / tablete / bilgisayara tanıtabiliyorsunuz. Türkçe’nin de dahil olduğu 70’ten fazla dili tanıyan cihaz, OCR teknolojisinin bu harika ürünü kitap müdavimlerinin oldukça işine yarayacak gibi görünüyor. Cihazın daha uygun fiyatlı USB versiyonu da bulunuyor. Cihazın text-to-speech özelliği ile kaydettiğiniz metinleri dinleyerek üzerinde değişiklik de yapabilirsiniz.

 

OCR Instantly Free

İkinci seçeneğiniz bir Android uygulaması: OCR Instantly Free Elinizde muhteşem bir kitap var, fakat not almaya uygun bir durumda değilsiniz. Çözüm cebinizde, çıkartın telefonu basın dokunmatik deklanşörünüze.

OCR Instantly Free ile fotoğrafını çektiğiniz bir kitap sayfasını metne dönüştürebilirsiniz. Bu şekilde aldığınız notları da istediğiniz bir metin tabanlı uygulamada saklayabilirsiniz. Resimdeki yazıları metne dönüştüren OCR teknolojisi yine en büyük yardımcımız.

 

Google Keep

Google Keep demişken, üçüncü seçeneğimizin de bu muhteşem uygulama olduğunu belirtelim. İster tarama yapayım, ister metin olarak not tutayım her halükarda notlarımı Google Keep ile tutuyorum. İşin güzel tarafı uygulama not tutma işini dokunmatik ekrandan yazmadan da yapabiliyor.

Uygulamadaki sesli not seçeneği muhteşem bir özellik. Kitap elinizde, telefondan Google Keep’i açın ve kayıt butonuna basın, kaydetmek istediğiniz paragrafı okuyun. Kaydınız hem metne dönüştürülecek hem de ses dosyası olarak tutulacaktır. Dilediğiniz zaman da bu sesli nota erişerek kitabı tekrar hatırlayıp gerekli bilgileri Hipokampus’ünüze kayıt edebilirsiniz.

Bunlar benim çözümlerim, başkaca çözümleri olan varsa da mutlaka bilmek isterim, zira bazen tek bir satır bile fark yaratmanıza kapı aralayabiliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + 3 =