Bir sabah kalktınız ve akıllı telefonunuzu elinize aldınız, Twitter’da Trending Topic listesinin üst sıralarında markanızla ilgili bir dolu olumsuz yorum gördünüz? Bunu nasıl yorumlamalısınız? Gerçek bir müşteri tepkisiyle mi yoksa haksız rekabet yaratmak için rakip markanın yaptığı gizli bir sosyal medya linci ile mi karşı karşıyasınız?
Trending Topic listesine iki tip etiket girebiliyor. Organik hesaplarla yapılan TT, bot hesaplarla yapılan TT. Bu tespiti de yapmak iki nedenle çok önemli.
- İlgili etiket TT listesine organik olarak girdiyse insanların tepkilerini ölçmek, değerlendirmek ve uygun şekilde aksiyon alarak size geri bildirimde bulunan insanlarla etkileşime girmek ve krizi en doğru şekilde sonuçlandırmak.
- İlgili etiket bot hesaplarla belirli bir kişi veya grup tarafından TT listesine yükseltildiyse, haksız rekabet yaratacak bilgiler paylaşılıyor, kurumunuzla ilgili yalan haberlere yer veriliyorsa hukuk yoluna başvurmak veya müşterinizi durumun kasıtlı bir linç kampanyası olduğu yönünde bilgilendirmek.
Eğer firmanız ve markanızla ilgili insanların gerçek tepkileri varsa bunları mutlaka değerlendirmeli ve uygulanabilir talepler varsa mutlaka olumlu yönde aksiyonlar alınmalıdır.
Etiket Organik mi, Yoksa Botlarla mı Trending Topic Olmuş?
Trending Topic listesine giren olumlu veya olumsuz bir etiketi yorumlamak için ilk tweeti kimin attığı hayati derecede önemlidir. Özellikle kriz zamanlarında bu bilgi sonuca doğrudan etki eder, zira eğer ilk tweeti atan hesap bot bir hesap ise gerçek bir krizden söz etmek çok mantıklı olmamaktadır. Eğer atılan ilk tweetler birbirini takip eden bot hesaplar tarafından paylaşılmışsa gönül rahatlığıyla sosyal medya hesabını yönettiğiniz markaya bir itibar suikastine maruz kaldığını bildirebilirsiniz.
Böylesi durumlarda yapılması gereken ilk iş, ilk tweeti paylaşan kişileri tespit edip, bu kişilerin tweetlerini en fazla RT eden hesapları belirlemek olmalıdır. Zira belirli firma, grup ve ajansların birbirine uygulama ile bağlı, yazılım ile tetikleyerek Retweet yapıp, tweet atan milyon takipçili bot hesapları bulunmaktadır. Bu sayede de oldukça kısa sürede bir etiket TT listesine yükseltilebilmektedir, hem de 300 TL gibi bir bedelle. Sizce Hala Twitter’da TT Olmak Gerçekten Önemli mi? yazımda da bu durumu açıklamaya çalışmıştım.
Bu tip itibar suikastlerini çözümlemek için kullanabileceğiniz ilk ücretsiz araç First Tweet servisi olacaktır.
Metin kutusuna arama yapmak istediğiniz hashtagi girin ve Search #FirstTweet butonuna basın. Açılan ekranda ilgili hashtage yazan ilk 5 hesap görüntülenecek. Hesapları inceleyerek gerçekliğini değerlendirebilirsiniz.
İkinci önemli bilgi ise söz konusu etikete en fazla katkıyı sunan hesapların tespit edilmesidir. Bu bilgiyi de söz konusu etiketin organik hesaplar tarafından mı yoksa bot hesaplar tarafından mı TT yapıldığını anlamak için için kullanacağız.
Keyhole ile En Etkin Kullanıcıları Tespit Edin
En etkili kullanıcıların tespiti tepkilerin gerçekliğini değerlendirmek açısından oldukça önemlidir. Eğer en etkin kullanıcı bot bir hesapsa ve birbirini silsile şeklinde takip eden bot hesapların birleşim noktasıysa rahatlayabilirsiniz. Gerçek bir müşteri tepkisiyle değil, kötü niyetli bir linç girişimiyle karşı karşıyasınız.
Botlarla yapılan linç girişimleri neden dikkate değer değildir diye aklınıza bir soru geliyorsa, insanlar bir konuyla ilgili markaya tepkililerse kendilerini ifade etmek ve bildirimini daha yüksek perdeden yapabilmek için isimlerinin bilinmesini ister, takma isimlerin arkasına sığınarak taşkınlık yapmayı değil. Ayrıca organik müşteri tepkisinin açık bir talebi ve bir şikayet konusu bulunur. Botlarla yapılan lincin ise tek amacı markaya/kişiye/kuruma zarar vermektir.
Bu aşamada kullanacağımız servis ise Keyhole olacak. Arama ekranında “Hashtag” seçiliyken metin kutusuna incelemek istediğiniz hashtagi yazın ve Twitter seçeneğini işaretledikten sonra Search butonuna basın. Ben incelemek için bir iki gündür TT listesinde bulunan Azerbaycan’ın 26. bağımsızlık günü kutlaması için hazırlanmış #Azerbaycan etiketini seçtim.
Arama sonuçlarını değerlendirmek için Top Posts ve Most Influential bölümlerini incelemek yeterli olacaktır. Bu bölümde öne çıkan hesaplar eğer gerçek kişilerin hesaplarıyla kriz iletişim planınızı devreye almayı düşünebilirsiniz.
Örneği #Azerbaycan etiketine yazan hesapların neredeyse tamamına yakınının gerçek kişi hesapları olduğunu, isme özel olmayan hesapların da mahlas kullanılan tematik hesaplar olduğunu görebiliriz. Bot hesaplarla gerçek hesapları birbirinden ayırmak ise oldukça basittir.
Bot hesaplar o an TT listesinde olan bir kaç hashtagi anlamsız anahtar kelimelerle anlamlı bir metin olmaksızın paylaşırken, gerçek hesaplar anlamlı paylaşımlar yapmaktadır. Muhtemelen sosyal medyayı kötü emellerine alet eden yapılar yapay zekanın gelişmesiyle birlikte anlamlı tweet atan bot hesaplar da üreteceklerdir. Bu işin profesyonel anlamda nasıl yapıldığına dair örnek görmek istiyorsanız böyle buyurun: Homeland 6.Sezondan Kriz İletişimi ve Medya Manipülasyonu Dersleri
Eğer elinizde bu işe özel sosyal medya raporlama araçları varsa çok daha etkin bir sorgulama ve raporlama yapabilirsiniz. Önerdiğim uygulamalar ücretsiz olduğu için sınırlı sayıda sonuç göstermektedir.
View Comments (1)
Başarılı bir yazı olmuş. Gerçekten teşekkürler.