Optus Yes, Avustralya’nın 2.büyük GSM operatörüdür. Ülkenin en ciddi problemlerinden biri olan köpekbalığı saldırılarını ele almış ve hayat kolaylaştıran bir çözüm üretmiş. Köpekbalığı saldırılarının ölümle sonuçlanmasının ardından bu sorunu çözmek için tercih edilebilecek en kolay yöntem uygulanıyordu. Çözüm sahile yaklaşan köpekbalıklarını öldürmekti. Bir zaman sonra bu durum sivil toplum örgütleri tarafından plajlarda eylemlerle protesto edildi.
Tam da burada devreye Optus Yes girdi. Clever Buoy ismiyle ürettikleri elektronik şamandıra ile köpekbalıklarını sahile yaklaşmadan tespit edecek, sonrasında ise uydu üzerinden can kurtaranlara otomatik mesaj atılacak ve plajdaki insanlar da bu yolla uyarılacak. Bu çözümden hem insanlar, hem köpekbalıkları hem de sivil toplum örgütleri gayet memnundu. Proje verimli, ekonomik ve gayet insaniydi.
Bu kadarla da kalmadı, proje ithal edildi ve bütün dünyanın dikkatini çekti. 800 global hikaye oluştu, PR çalışmalarıyla 40 milyon kişiye ulaşıldı ve Cannes 2015’te ödüle layık görüldü.
Sonuç: Gerçek hayatın gerçek sorunlarına çözüm getiren sosyal sorumluluk projeleri hem medya hem de insanlar tarafından sahiplenilir ve hiçbir reklam kampanyasının ulaşamayacağı kadar büyük kitlelere ulaşır.